Yangın Merdiveni
Herhangi bir yangın durumunda insanların hızlı ve güvenli bir şekilde tahliye edilmesi için oldukça fazla hayati öneme sahip olan yangın merdiveni ekipmanlarıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda yangın başladıktan hemen 3 dakika içerisinde yangının başladığı yerin dumanla dolduğu ve 6 dakika içerisinde de alevlerle kaplandığı tespit edilmiştir.
Böyle bir durum ile karşılaşıldığı zaman genellikle servis merdiveni olarak kabul edilen merdivenler kullanılmaz duruma gelir ve böylece binadan çıkış oldukça zor hale getirir. Bundan dolayı da alternatif kaçış için yollar, can kaybının önlenmesinde önemli rol oynamaktadır.
Yangın merdivenlerinin, özellikleri, konumu, yangın yönetmeliğine uygun olması gerekmektedir. Genellikle yangın merdiveni dışarıda ve içeride olacak şekilde bulunur. Dışarıdan yapılan yangın merdivenleri genellikle daha az maliyetli ve yer kaybı daha az olmasından dolayı en çok fazla edilenler arasındadır.
Yangın Merdiveni Çeşitleri Nelerdir?
Binalarda yangından korunma hakkındaki yönetmeliğe göre iki çeşit yanın merdivenine izin verilir. Bunlardan birincisi dairesel yangın merdiveni ve Z tipi olarak bilinen yangın merdivenidir. İki çeşit olan yangın merdivenlerin seçilmesine karar verilirken bazı kriterler göz önüne alınmalıdır.
Bunlar binaların yaşı, katlarda bulunan kişi sayısı, binanın kullanım amacı, yapı yükseltisi ve yangın merdiveni yapılacak olan binanın fiziksel yapısıdır. Bu kriterlere göre doğru kararın verilmesi ile birlikte itfaiyenin de olumlu rapor vermesi de önemli adımlardandır.
Yangın Merdivenleri Hakkında
Genellikle yangın ile mücadele de yangın söndürme sistemlerinin etkili olduğu kadar tahliyelerin de güvenli bir şekilde sağlanabilmesi için yangın merdivenleri oldukça önemlidir. Yangın olayları meydana geldiğinde yapılan analiz sonuçların da çoğu can kaybının binalarda yangın merdivenin olmamasından kaynaklandığı ortaya çıkmıştır.
Yasalara uygun olarak yapılan yapı planları içinde yangın merdiveni detayları atlanmamalı ve unutulmamalıdır. Eskiden yapılmış binaların dışlarında çelik veya yanmayan hammaddelerden imal edilmiş yangın merdivenleri, yeni binalarda (alışveriş merkezi, okul ve benzeri yapılar) binaya bitişik olacak şekilde imar edilmiş beton şekilde merdivenler de bulunmaktadır.
Yaşadığınız binaların ihtiyacı olan yangın merdiven çeşitleri belirlendikten sonra en kaliteli malzemelerden olan çelik ile imal edilerek hizmete sunulmaktadır. Yasal düzenlemelere yüzde yüz uygun olacak şekilde üretilmiş ve montajını yaptığımız yangın merdivenleri imar denetimler de tam not almaktadır.
Yangın merdivenleri yönetmeliğine göre 4 kattan fazla olmayan ve oturum amaçlı binalarda yangın merdiveni bulundurmak zorunlu değildir. Bu tarz binalarda bina içinde bulunan bina ile çıkış arasında en fazla 15 metre olması gerekmektedir. Bundan dolayı da yangın merdivene ihtiyaç duyulmamaktadır. Konut sayısı arttıkça yangın ihtimalleri de fazladır. Bundan dolayı bina ve konutlarda yangın riski değerlendirmesi yapılırken kaçış yolları da göz önüne alınmalıdır.
Yangın merdiveni fiyatları için en önemli olan faktör ürünlerin ve müşteri memnuniyetinin olmasıdır. Bizler firma olarak kaliteli ürünler sunarak belirlediğimiz maliyetleri ödeme kolaylığı ve ödeme planları yapıyoruz.
Ödeme kolaylığı ve planları inceledikten sonra en kaliteli ürünleri uygun fiyatı yaptıracağınız için tercihiniz bizden yana olacaktır. Yangın tehlikelerinin yol açacağı büyük zararlar yerine daha az maliyete neden olan yangın merdivenleri ve otomatik söndürme sistemleri sizleri güvenli hissettirecek.
Yangın merdivenlerinden dikkat edilecek noktalar arasında imal edildikten sonra Yangın merdivenleri binanın dışında eğreti durmamasıdır. İmal edilecek metallerin her çeşit iklim şartına uygun olması gerekir.
Yani yangın merdivenleri her türlü don olayı, sıcak soğuk, rüzgâr gibi durumlardan etkilenmemesi gerekir. Ayrıca adı her yangın merdiveni de olsa deprem ve sel gibi felaket durumlarında kullanılacak olan merdivenlerdir. İnsanların canını kurtardığı zaman yangın merdiveninin önemi anlaşılır.